SrpskiСрпскиMagyar
14.11.2018. Среда

 

 

 

Sistem48


СПОНЗОРИ

APV

KLER

BGA


RHMZ

NSZ


facebook

Фејсбук Презентација
Општине Мали Иђош

prezentacija

Инвестициона презентација
Општина Мали Иђош


uzkuapv

pannonreg

rfapv

dobrauprava

uzmiracun

baner


02.11.2018.

Последњих 15 година, зграда Дома здравља у Малом Иђошу била је у веома лошем стању, те је урађена њена реконструкција вредна 40 милиона динара.

Последњих 15 година зграда Дома здравља у Малом Иђошу била је у веома лошем стању. Од три спрата, само је приземље било функционално, јер је кров прокишњавао, а већина прозора није смела да се отвара из безбедносних разлога. Захваљујући средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима, ова зграда недавно је коначно реновирана.

Више од 12 хиљада становника општине Мали Иђош коначно има адекватне услове за редовне прегледе и лечење у Дому здравља. Дугоочекивана реконструкција зграде је најзад завршена и ово је једна од највећих инвестиција општине у последњих 30 година за коју је Канцеларија за управљање јавним улагањима определила готово 40 милиона динара. Саболч Алмаши, лекар опште медицине, каже да је због дотрајале кровне конструкције и влажних зидова, читав последњи спрат био измештен, а да је небезбедан био и други спрат где је била амбуланта опште медицине.

"Годинама смо имали проблеме са прокишњавањем. Хладне су биле све просторије, пацијенти су се жалили да је хладно у чекаоницама, а и лекари да је хладно у амбулантама. У нижим температурама смо морали смо и јакне да носимо током целог радног времена. Када је дувао ветар, свуда је била промаја, тако да смо сада баш задовољни," рекао је Алмаши.

Директорица Дома здравља у Малом Иђошу, Зденка Вујовић, напоменула да је, с обзиром на број становника, ово један од ретких домова здравља где постоји велики број лекара специјалиста, као и да 64 радника послује у одличној, колегијалној атмосфери, сада свакако и у условима какве и заслужују здравствени радници.

Бојана Пејовић, помоћница директорице Дома здравља која је задужена за опште и правне послове, каже да су се због проблема са кровом зграде и прокишњавањем проблеми годинама само гомилали.

"Нама је у овој санацији најзначајнија поправка крова и замена спољне пвц столарије. Кров је прокишњавао и оштећен је добар део намештаја, а због влаге су и електричне инсталације правиле велики проблем. Овом реконструкцијом су ти проблеми решени и не само да имамо лепши изглед зграде, већ имамо и ефикасније грејање, односно хлађење," истакла је Бојана Пејовић.

Најзахтевнији радови били су на комплетној замени кровног покривача који су заједно са неопходном унутрашњом конструкцијом и термоизолацијом коштали више од половине средстава, односно 20 милиона динара, каже Имре Халгато, руководилац одељења за урбанизам у општини Мали Иђош.

"За сада нема проблема са прокишњавањем, што је и највећи резултат ове обнове. Ради задовољавања испуњавања садашњих техничких прописа, фасада је добила термоизолацију, истовремено су замењени и прозори, тако да је термичка ефикасност повећана и задовољава савремене прописе," каже Имре Халгато.

Колико је ово био захтеван и озбиљан пројекат говори податак да је Општина Мали Иђош још током 2017. године конкурисала за средства код републичке Владе како би се решио овај горући проблем. Пројекат је неколико пута дорађиван како би се обезбедила максимална сигурност, али и енергетска ефикасност објекта, истакао је председник општине Мали Иђош, Марко Лазић.

"Сви смо јако срећни. Задовољни су и запослени и пацијенти, а и ми из локалне самоуправе што је овако велик посао коначно завршен и што дом здравља има безбедну и сигурну зграду. Било је потребно пуно труда и стрпљења да се обезбеди сва потребна документација и до краја заврши пројекат. Канцеларија за управљање јавним улагањима је за ове радове обезбедила нешто више од 35 милиона динара без пдв-а, а радови су трајали седам месеци," рекао је Лазић.

Како би се зграда стара 40 година приближила стандардима савремене здравствене установе постављен је нови хидрантски вод, уграђена паник расвета, као и инсталације за дојаву пожара. Ускоро ће и грејни системи бити модернизовани прикључењем на гас чиме ће се постићи још већа енергетска ефикасност и већа удобност запослених и пацијената у зимском периоду.

Погледајте видео прилог https://youtu.be/05x2ZvsCwZ4

Извор: rtv.rs01.11.2018.

Удружење "Наш Живот" из Ловћенца, уз подршку Општине Мали Иђош и Месне заједнице Ловћенац, својим идејама, ангажовањем и радом, омогућило је да се у центру Ловћенца, као и уз пешачку стазу према Малом Иђошу поставе нове клупе за седење.

“Личним радом, млади Ловћенчани су уредили трибине кошаркашког терена у циглани, омогућили набавку материјала за поправку терена за мали фудбал. Оно што је најважније, школи смо омогућили да добију нове дворишне клупе за одмор ђака, 20 нових столица за учионице, мреже за голове и кошеве и заштитну мрежу иза голова. У наредној години имамо још много идеја чија реализација ће бити усмерена за потребе омладине и најмлађих Ловћенчана”, рекао је председник удружења Златко Поповић.30.10.2018.

Поводом учесталих кратких нестанака струје на једну, две секунде, који знају да се десе и по неколико пута у току дана на подручју наше општине, на иницијативу грађана Општинско веће се обратило Јавном предузећу "Електропривреда Србије". У целости преносимо допис и одговор ЕПС-а.

***

ДОПИС ОПШТИНЕ МАЛИ ИЂОШ

На основу члана 48. Пословника Општинског већа општине Мали Иђош („Службени лист општине Мали Иђош“ бр. 16/2008) Општинско веће дана 18.09.2018. године доноси:

ЗАКЉУЧАК

Члан 1.

Општинско веће општине Мали Иђош обраћа се Јавном предузећу „Електропривреда Србије“ и тражи обавештење за све учесталије нестанак струје на територији општине Мали Иђош. Овлашћује се Општинска управа општине Мали Иђош за даљу комуникацију.

Члан 2.

Овај закључак објавити у „Службеном листу општине Мали Иђош“.

Република Србија
Општина Мали Иђош
Општинско веће
Бр.: 06-39-1/2018-01
Дана: 18.09.2018. године
Мали Иђош

Председник Општинског већа
Марко Лазић

***

ОДГОВОР ЕПС ДИСТРИБУЦИЈЕ

ЕПС ДИСТРИБУЦИЈА
Огранак Електродистрибуција Суботица
Суботица, Сегедински пут 22-24
Датум: 26.09.2018.
Број: 87.2.0.0.-Д.07.09-274966/2-18

Општина Мали Иђош
Општинско веће
ул. Главна бр. 1
24321 Мали Иђош

Предмет: Одговор на Закључак Општинског већа општине Мали Иђош од 18.09.2018.

Поштовани,

На основу анализе рада дистрибутивног система на подручју општине Мали Иђош, установљено је да су постојали непланирани и планирани прекиди у снабдевању електричном енергијом. Сви планирани прекиди су уредно најављени, непланирани прекиди настају услед догађаја који нису могли бити предвиђени у дистрибутивном систему. Огранак Електродистрибуција Суботица плански обавља све радове на одржавању енергетских објеката или радова на проширењу система и ни један потрошач није имао прекид испоруке електричне енергије дуже од дозвољеног периода према законској регулативи. Према Уредби о испоруци и снабдевању електричном енергијом дефинисан је максимум, а ни један потрошач није ни близу наведеног ограничења. Напомињемо да смо имали више планских радова у овој години и због радова и активирања два објекта на територији општине Мали Иђош, објекти су „СТС-28“ Мали Иђош и „СТС-11П Футура“ Фекетић.

Желимо да нагласимо да по питању сигурности снабдевања електричном енергијом није могуће гарантовати 100% поузданост напајања. Ово је у складу са одредбама Уредбе о испоруци и снабдевању електричном енергијом дефинисаним у члану 26. „Оператор система може, без претходне најаве, привремено ограничити или прекинути испоруку електричне енергије корисницима система због квара у систему, или преоптерећења и других непредвиђених случајева, у трајању до два сата. Изузетно, оператор система може без претходне најаве ограничити или прекинути испоруку корисницима система и дуже од два сата, у случајевима дејства више силе и у другим непредвиђеним случајевима које оператор система није могао предвидети или чије последице не може отклонити".

Због напред наведеног Електродистрибуција Суботица не може гарантовати да и у будућности неће долазити до прекида у снабдевању електричном енергијом. Такође напомињемо да на основу Правила о раду дистрибутивног система тачка 2.3.5 „на кориснику је одговорност да угради додатну опрему у свој објекат у циљу заштите технолошког процеса за случај појаве поремећаја у дистрибутивној мрежи".

Молим Вас ако имате конкретне примедбе на рад електродистрибутивног система да нас упозорите, у интересу је и нас као оператора дистрибутивног система да имамо информације и да обезбедимо што квалитетније снабдевање и са што мање прекида свим купцима.

С поштовањем,
Директор ЕД Суботица
Стеван Бакић30.10.2018.

У организацији Националног савјета црногорске националне мањине у Србији, а поводом Дана Националног савјета црногорске националне мањине, одржан је поетски програм за ученике основне школе у Ловћенцу у дому другог реона у Ловћенцу.

Песник из Берана, Велимир Ралевић и глумац из Подгорице, Дејан Ђоновић, извели су малишанима основне школе „Вук Стефановић Караџић“ у Ловћенцу програм под називом „Поетски час за дјецу“ и том приликом подели велики број својих збирки поезије за децу, док је глумица Јована Тодоровић из Будве, уз пратњу Дијане Тодоровић на гитари, приредила „Вече поезије црногорских пјесника“.

Организатори се захваљују општини Мали Иђош и руководству основне школе „Вук Стефановић Караџић“ који су помогли да се поменути програм реализује.

Извор: mojacrnagora.rsАрхива >>>